Stop motion

Stop motion is een filmtechniek waarbij je een object telkens een klein beetje verplaatst en daar beelden van maakt. Als je deze beelden dan snel achter elkaar afspeelt krijg je een filmpje van een bewegend object. Er zijn drie manieren waarop je een stop motion filmpje kan maken. er kan gebruik gemaakt worden van klei, of tekenen op papier. Je kan ook van foto's een filmpje maken, zoals een bloem die zich opent of een ondergaande zon.

 Dit is een voorbeeld van een getekende animatie. Je kan op papier tekenen en die beelden met een fotocamera vastleggen. Die foto's zet je dan achter elkaar. Zo kan je een animatie maken met verschillende tekeningen

 

Wallace and Gromit is een bekend voorbeeld van klei stop-motion. Per frame (ongeveer 24 per seconde) moet het klei figuurtje worden bewogen/veranderd. Zo krijg je een bewegend animatie filmpje.

Je kunt ook foto's gebruiken om een stop-motion filmpje te maken. Wanneer je om de paar seconde een foto maakt van hetzelfde zicht, kun je bijvoorbeeld een zonsondergang prachtig in beeld brengen. Of van bewegende mensen zoals in dit filmpje.

Bij een modelsheet zie je alle kanten van een personage, zoals een tekening, kleifiguurtje of een huis.

Een storyboard zijn uitgetekende shots van scènes uit een filmscript zoals de regisseur wil dat het eruit komt te zien. Ze helpen de acteurs en de crew een beeld te krijgen van de scene zoals hij moet worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb